Duizenden burgers uit Syrische Hasakah geëvacueerd om luchtaanvallen

Duizenden burgers zijn uit het Syrische Hasakah geevacueerd door Syrisch-Koerdische autoriteiten. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen.

''Iedereen die een wapen kan dragen, vecht nu tegen de het regime", aldus de Koerdische militie YPG.

De evacuatie is een reactie op een aanval van Syrische gevechtsvliegtuigen op de stad. Voor de tweede dag op rij wordt in de stad hevig gevochten, met burgerdoden als gevolg. De Koerdische militie YPG spreekt over een oorlog en noemt het '' de meest intensieve gevechten in vijf jaar tijd.''

Hasakah ligt in de noord-oostelijke punt van Syrië en wordt grotendeels door Koerden gecontroleerd. Tot deze week werd de stad ongemoeid gelaten door de luchtmacht van het regime.

Bescherming

Een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten heeft gevechtsvliegtuigen naar het gebied gestuurd om Amerikaanse grondtroepen te beschermen. In de buurt van Amerikaanse speciale troepen hebben Syrische vliegtuigen twee bommen neer laten komen.

De Syrische toestellen reageerden niet op bevelen van de Amerikanen. Het Pentagon waarschuwt het Syrische regime dat de toestellen neergeschoten hadden kunnen worden.

Video: Duizenden burgers uit Syrische stad geëvacueerd om luchtaanvallen

Lees meer over:
Tip de redactie