JAKARTA - De Indonesische justitie gaat de zaak-Thoenes waarschijnlijk sluiten omdat er niet voldoende bewijs is om de van de moord op de Nederlandse journalist verdachte militair voor de rechter te brengen. Dit heeft commandant Moeswarno Moesanip van de Indonesische strijdkrachten in het oosten van de eilandprovincie Nusa Tenggara, die aan Oost-Timor grenst, tegen de Indonesische krant Jakarta Post gezegd.
Jakarta Post

Volgens kolonel Moeswarno Moesanip "wordt het steeds duidelijker dat Dos Santos de moord niet heeft gepleegd". Hij zei zich te baseren op mededelingen die hij heeft gekregen van een van de aanklagers die betrokken zijn bij het in januari heropende onderzoek, aanklager Longginus Monteiro van het VN-bestuur in Oost-Timor.

Ruim twee maanden geleden werden de namen van luitenant Camilo dos Santos en de commandant van diens bataljon, Saros, genoemd als verdachten in de moordzaak-Thoenes.

Sander Thoenes, correspondent in Indonesië voor het Britse dagblad Financial Times en het Nederlandse weekblad Vrij Nederland, werd op 21 september 1999 vermoord bij de Oost-Timorese hoofdstad Dili. De Oost-Timorese bevolking had kort daarvoor massaal voor onafhankelijkheid gestemd in een referendum onder leiding van de Verenigde Naties. In reactie op de uitslag pleegden pro-Indonesische milities en legereenheden op grote schaal geweld.

Afgelopen zondag zat Dos Santos voornaam op het podium bij een feestelijke ceremonie in Oost-Timor, zo ontdekte een correspondent van de Britse krant The Daily Telegraph. Toen hij Oost-Timorese functionarissen wees op de aanwezigheid van Dos Santos schrokken zij.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) is verbaasd over de berichten uit Indonesië. "Wij hebben met de familie en met minister Van Aartsen van buitenlandse zaken afgesproken geduld te betrachten in deze zaak. Ik moet zeggen dat die zaak voor mij langzamerhand verbruid is", zei algemeen secretaris Hans Verploeg op Radio 1.

Verploeg liet ook weten dat de NVJ overweegt om de zaak aan te kaarten bij het VN-tribunaal in Oost-Timor. Op die manier komt de moord op Sander Thoenes onder de aandacht van de internationale autoriteiten in plaats van de Indonesische, zei hij.

Nadeel daarvan is volgens hem dat de zaak weer helemaal van vooraf aan begint. "Dat is met name voor de familie heel vervelend", aldus Verploeg. Maar hij benadrukt dat er alles aan moet worden gedaan om de dader te vinden.

/NIEUWSVerhoren inzake moord journalist Thoenes begonnen