NEW YORK - De Iraakse interim-regering heeft de VS en internationale wapeninspecteurs gezegd dat bijna 380 ton krachtige explosieven zijn verdwenen uit een voormalige militaire basis. De locatie wordt niet meer gecontroleerd door de Amerikanen. Afgelopen zaterdag is er nog geplunderd. Dat heeft The New York Times maandag gemeld.

Volgens de krant hebben functionarissen van het Witte Huis en het Pentagon toegegeven dat de explosieven, die lagen opgeslagen op het complex al-Qaqaa (30 kilometer ten zuiden van Bagdad), ergens na de Amerikaanse inval vorig jaar zijn verdwenen. Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur, zou er pas de afgelopen maand over zijn geïnformeerd.

Amerikaanse wapendeskundigen zeggen in de krant bang te zijn dat de explosieven worden gebruikt tegen Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen. Met de explosieven RDX en HMX, de meest krachtige en brisante conventionele explosieven, kunnen grote gebouwen worden opgeblazen, raketten worden geproduceerd en nucleaire wapens tot ontploffing worden gebracht.

Europese diplomaten hebben tegen The New York Times gezegd dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de VS hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de krachtige explosieven. Er zou bij de Amerikanen op zijn aangedrongen om de "grootste vindplaats van explosieven in de moderne geschiedenis" tegen terroristen te beschermen.

Bredere context

Woordvoerder Adam Ereli van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de verdwijning van de explosieven in Irak in een bredere context moet worden gezien. "Om de dingen in de juiste verhouding te zien: half september 2004 hadden coalitietroepen in totaal 10.033 wapenbergplaatsen in Irak bekeken en 243.000 ton munitie vernietigd. Er is nog 162.889 ton munitie verzameld op veilige plaatsen die nog moeten worden vernietigd".

"We hebben het over 380 ton op een totaal van bijna 400.000 die we kunnen verantwoorden. Het is belangrijk, het is veel, maar laten we het in het juiste perspectief zien", aldus de zegsman.

Hij zei dat vanaf het begin van Operatie Iraqi Freedom de Amerikanen er alles aan hebben gedaan om de wapenopslagplaatsen in het hele land te bewaken. Het was naar zijn zeggen echter niet mogelijk voor 100 procent bewaking van 100 procent van die plaatsen te zorgen.