LEIDEN - Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell gaat samen met het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Institutes of Health (NIH), een vaccin ontwikkelen tegen het dodelijke ebolavirus. Dat heeft Crucell donderdag bekendgemaakt.
Crucell
NIAID
NIH

De NIH neemt de onderzoekskosten op zich en Crucell krijgt wereldwijd de exclusieve commerciële rechten. Het vaccin is gericht op reizigers, diplomaten, militair personeel en de bewoners van de ebolagebieden in Afrika. Het virus heeft al honderden slachtoffers gemaakt in Centraal-Afrikaanse landen als Congo en Gabon. Het is genoemd naar de rivier de Ebola in Congo, waar de ziekte voor het eerst werd waargenomen.

Het vaccin wordt gebaseerd op een door Crucell ontwikkeld vaccinatieplatform en uitgerust met ebolagenen die NIAID-onderzoekers hebben gecreëerd. Het basisvaccin wil Crucell als standaard voor verdere ontwikkeling. Onderzoeker J. Goudsmit van Crucell is zeer gelukkig met de samenwerking. Het NIH is befaamd voor de kennis en expertise in onderzoek op het gebied van ebolavaccins.