TOKIO - Het Noord-Japanse gebied dat twee dagen geleden door zware aardbevingen werd geteisterd, is maandag door een nieuwe zware aardschok getroffen. Er zijn geen meldingen van slachtoffers gekomen. Wel is een gebouw in de stad Niigata ingestort.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De naschok - met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter - was in de hoofdstad Tokio te voelen, 250 kilometer verderop. Duizenden mensen brachten al een tweede nacht door in de open lucht.

Eerdere beving

De beving van vrijdag op zaterdag, die zeker 24 levens eiste, geldt als de dodelijkste in negen jaar. Japanse kranten spreken van meer dan tweeduizend gewonden.

Zo'n 60.000 huizen zaten maandagochtend nog steeds zonder elektriciteit, aldus het stroombedrijf. Ruim 82.000 mensen zijn hun woningen uitgevlucht. De eerste beving gaf 6,8 aan op de schaal van Richter.

34 trillingen

Bewoners van Niigata voelden maandag binnen zes uur zeker 34 trillingen. Reddingswerkers zijn in de getroffen regio ook maandag weer doorgegaan met het zoeken naar slachtoffers. Dat gaat moeizaam, door een gebrek aan stroom, versperde wegen en ingestorte bruggen.

Helikopters brengen voedsel en hulpmiddelen. Volgens de BBC heeft premier Koizumi zijn ministers opgeroepen hun uiterste best te doen om de slachtoffers te redden en informatie over de aardbeving te verzamelen.