ABUJA - De speciale VN-gezant voor Darfur, Jan Pronk, heeft zondag gezegd dat de humanitaire situatie in de westelijke Sudanese provincie is verbeterd. Wel waarschuwt de Nederlandse oud-minister dat het geweld tussen de door Khartum gesteunde Arabische milities en rebellen in het gebied is toegenomen.

Volgens Pronk, die in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is voor overleg met vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie (AU), komt de internationale hulp voor de honderdduizenden vluchtelingen in het gebied steeds beter aan. "In een maand zijn de voedselleveranties met 50 procent toegenomen en ook wat betreft de watervoorziening en medische voorzieningen is de situatie aan het verbeteren''.

Solana

Pronk kreeg zondag bijval van de EU-gezant voor het buitenland, Javier Solana. Die was in Khartum voor overleg met de Sudanese minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Osman Ismail. "Er is vooruitgang op humanitair gebied, maar er zijn nog steeds negatieve aspecten waarvan we hopen dat de AU die herstelt''.

Solana doelde daarmee op de fragiele wapenstilstand in Darfur waar de AU toezicht op probeert te houden, maar die ook volgens Pronk steeds vaker wordt gebroken. Er zijn twee nieuwe opstandelingengroepen in het gebied opgedoken die zich niet aan het bestand tussen de regering en de twee grote rebellengroepen gebonden voelen.

Uitbreiding

De AU-missie om de strijdende partijen in Darfur uit elkaar te houden wordt binnenkort uitgebreid van 465 naar 3320 militairen. Pronk en Solana hopen dat zij de nieuwe haarden van geweld, in het zuiden van Darfur en vlak bij de grens met Tsjaad, onder controle zullen krijgen.

In het door etnisch geweld geteisterde Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen, vooral door ziekte en ondervoeding. Circa anderhalf miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De VN beschouwen de crisis in Darfur als een van de ergste humanitaire crises in de wereld van dit moment.