FALLUJAH - Rebellenleiders in de opstandige Iraakse stad Fallujah hebben zondag ontkend dat ze de hulpverleenster Margaret Hassan gegijzeld houden. "Deze vrouw werkt voor een humanitaire organisatie. Ze had niet ontvoerd mogen worden'', aldus een opstandelingenleider. Ook vier andere commandanten of emirs in Fallujah ontkenden betrokkenheid.

Fallujah geldt als een bolwerk van anti-Amerikaanse opstandelingen en is de machtsbasis van aanhangers van de terrorist Abu Musab al-Zarqawi. Deze Jordaniër heeft eerder de verantwoordelijkheid opgeëist van diverse ontvoeringen en zelfmoordaanslagen.

Bigley

De groep van al-Zarqawi zat ook achter de ontvoering van de Brit Kenneth Bigley. Hij werd later onthoofd. In een videoboodschap zei Hassan hetzelfde lot te vrezen. Het is niet bekend welke groepering Hassan gijzelt.

Margaret Hassan is als een geboren Ierse getrouwd met een Irakees. Ze werkt al tientallen jaren in Irak voor de hulporganisatie CARE.

De Iraakse premier Allawi zei zaterdag dat geen concessies worden gedaan aan de ontvoerders van de hulpverleenster die een Brits en Iraaks paspoort heeft.