HILVERSUM/DEN HAAG - Een ruime meerderheid van CDA, PvdAen VVD in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar de kostenstijging die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afgelopen week voorspelde voor komend jaar. De kartelwaakhond NMa of de Zorgautoriteit in oprichting zou zich hierover moeten buigen, bepleitte VVD-Kamerlid Schippers zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

CDA'er Buijs en PvdA'er Heemskerk sluiten zich daar bij aan. ZN raamt de kostenstijging op tussen de 8 en 13 procent. Ten minste een deel daarvan wordt doorberekend in de premie. Schippers vraagt zich af of dat zomaar kan. "Dat is een soort kartelgedrag. Volgens mij mag dat niet", zei ze. Ze noemt de stijging "absurd".

Ook Heemskerk is "hogelijk verbaasd". Hij vindt dat ZN in elk geval de verdenking op zich laadt dat de branchevereniging collectieve prijsafspraken maakt. Buijs sluit zich daar "helemaal bij aan."

Volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid) loopt het zo'n vaart niet, liet hij vorige week al weten. Hij verwacht een premiestijging van 4 tot 5 procent. Als zorgverzekeraars daarboven gaan zitten, prijzen ze zichzelf uit de markt. Hoogervorst verdedigt komende week zijn begroting in de Tweede Kamer.