
Aantal studenten dat kiest voor tweede studie flink afgenomen
Volgens de Volkskrant volgen nu 22.000 studenten een tweede studie. Dat waren er vijf jaar geleden nog 33.000. Gemiddeld kost een tweede studie de student 9.000 euro per jaar.
De overheid besloot in 2011 de subsidie stop te zetten voor studenten met al een bachelor en een master. Dit omdat één opleiding genoeg kansen zou bieden op de arbeidsmarkt. Sindsdien mogen hogescholen en universiteiten zelf de hoogte bepalen van het collegegeld voor studenten met een afgeronde opleiding.
Hierdoor zijn er grote verschillen tussen de bedragen die studenten moeten betalen voor dezelfde studie. Volgens de krant kost de studie geneeskunde aan de Universiteit Maastricht 32.000 euro, aan de Universiteit Utrecht betaal je 15.000 euro minder. Bovendien zijn onderwijsinstellingen niet transparant over de berekening van het collegegeld, zegt de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU).
'Domme bezuiniging'
De stichting noemt de bezuiniging van de overheid 'dom'. "Dat mensen die zich willen doorontwikkelen in de kenniseconomie nu vaak in financiële problemen raken, is voor hen ontzettend zuur", zegt advocaat Maarten Kalkwiek van de stichting in de krant.
Ook de studentenbond LSVb vindt dat de overheid de maatschappelijke taak heeft de tweede studie te bekostigen."Het niet bekostigen van tweede studies staat haaks op het streven van Nederland om een kenniseconomie te zijn", zegt LSVb-vicevoorzitter Julia Verheul. "Wie op jonge leeftijd een verkeerde keuze maakte, heeft door de hoge prijzen voor tweede studies nauwelijks nog de mogelijkheid die fout te herstellen."
Vorig jaar vroeg de Tweede Kamer minister Jet Bussemaker van Onderwijs ervoor te zorgen dat universiteiten en hogescholen de tweede studie niet als 'melkkoe' zouden gebruiken. Ook wilde de Tweede Kamer transparantie over het gevraagde studiebedrag.
Volgens het ministerie blijkt echter uit onderzoek dat de meeste onderwijsinstellingen wel degelijk inzicht geven in de studiekosten. Dat zouden ze doen op hun website. Daarmee is volgens een woordvoerder voldaan aan de vraag van de Tweede Kamer.
'Lening lost niets op'
Om doorstuderen mogelijk te maken kan iedereen tot 55 vanaf het studiejaar 2017-2018 maximaal 8.000 euro per jaar lenen via het 'Levenlangleren-krediet'. Maar volgens de tegenstanders zijn met zo'n beperkte leenmogelijkheid de problemen niet opgelost.
De Stichting Collectieve Actie Universiteiten probeerde onderwijsinstellingen tot aan de Hoge Raad toe te dwingen transparanter te zijn en hun prijzen te matigen. Tot nu toe zijn de pogingen tevergeefs.