PRISTINA/BELGRADO - Ongeveer 1,4 miljoen inwoners van Kosovo kunnen zaterdag naar de stembus gaan om een nieuw parlement te kiezen. Waarnemers verwachten dat veel leden van de Servische minderheid de verkiezingen uit veiligheidsoverwegingen boycotten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De kleine groep onder leiding van Oliver Ivanovic die meedoet, zal tien voor de Serviërs gereserveerde zetels in het parlement van 120 leden bezetten.

Onder de Albanezen - meer dan 90 procent van de 1,3 miljoen kiezers - is de Democratische Liga van Kosovo (LDK) van president Ibrahim Rugova met 34 procent van de stemmen verzekerd van een zege, zo blijkt uit opiniepeilingen.

Het provinciebestuur dat uit de verkiezingen voortkomt, zal een cruciale rol spelen bij de onderhandelingen over de definitieve status van Kosovo. De internationale gemeenschap wil medio 2005 met dat overleg beginnen.

Kosovo is formeel nog steeds een provincie van Servië, dat op zijn beurt een deelrepubliek is van de unie Servië-Montenegro. Maar in de praktijk is Kosovo een internationaal protectoraat, waar de VN en de NAVO de dienst uitmaken.