HILVERSUM/AMSTERDAM - Prinses Margarita staakt haar gerechtelijke procedures tegen de Nederlands Staat. Haar advocaat heeft dat vrijdag aan het televisieprogramma Barend & Van Dorp gemeld. Bronnen hebben het bericht tegenover het ANP bevestigd.

De prinses was met haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn bezig met de voorbereiding van een proces tegen de Nederlandse overheid. Ze voelden zich door haar familie en de Staat geschaad omdat vaak en onterecht ernstig inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer zou zijn gemaakt.

Inmiddels heeft Margarita besloten om te scheiden van haar man. De Roy van Zuydewijn heeft altijd volgehouden dat hij zijn gerechtelijke procedure tegen de Staat door zal zetten.

In de procedure tegen de Staat eist De Roy van Zuydewijn genoegdoening voor de schade die zijn persoon en bedrijf hebben geleden. Hij meent dat zijn privacy is aangetast. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst deed onderzoek naar de man van Margarita, in opdracht van het Koninklijk Huis. De oorzaak van de vete tussen Margarita en de koninklijke familie zou zijn gelegen in het feit dat de familie De Roy van Zuydewijn niet zag zitten als echtgenoot voor Margarita.

Verzoening

Eerder liet Margarita weten dat ze buitenproportioneel heeft gereageerd op de situatie. Ze meent dat ze in het bijzonder haar familieleden 'onnodig' heeft gekwetst. Door alle rechtszaken te stoppen, lijkt Margarita opnieuw aan te sturen op een verzoening met koningin Beatrix.