KAMPEN - Martinair tast nog volledig in het duister over de oorzaak van het vliegtuigongeval woensdag in de buurt van Kampen. Door het ongeluk met het lestoestel in het Vossemeer kwamen de drie inzittenden om het leven.

Het blijft een levensgroot raadsel, aldus een woordvoerder donderdag. "Bij iedere oorzaak die we kunnen bedenken, zijn tien argumenten te noemen waarom het niet zou kunnen zijn gebeurd." Ook het weer en het zicht waren goed. Naar de oorzaak is een onderzoek ingesteld door onder meer de Raad voor de Transportveiligheid.

Leerlingen

De twee omgekomen 21-jarige leerlingen uit Blaricum en Driebergen zaten in de afrondende fase van de tweejarige opleiding tot verkeersvlieger en hadden al behoorlijke ervaring, stelt Martinair. De 26-jarige instructeur uit Heiloo heeft ook veel gevlogen. Het toestel, een tweemotorige Piper PA-44 Seminole, vertoonde geen defecten, aldus de zegsman.

Het vliegtuig, in gebruik sinds 1997, was op weg van Groningen naar Lelystad. De Seminole zou om 13.00 uur in Lelystad aankomen. Sinds de afmelding bij Groningen Airport Eelde was er geen radiocontact. Rond 12.30 uur stortte het toestel neer in het randmeer tussen Kampen en Dronten. De politie vermoedt dat de drie slachtoffers op slag dood waren. De lichamen van de mannen waren binnen een uur geborgen.

Het toestel was een van de tien vliegtuigen van Martinair Vestiging Vliegschool Lelystad (MVVL). Het toestel was in gebruik sinds 1997. MVVL leidt mensen op tot verkeersvlieger en is een zelfstandige dochter van Martinair Holland.

/NIEUWSVliegtuig neergestort in Drontermeer: 3 doden