WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder 136 miljard dollar aan belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. De belastinghervormingen zijn een reactie op een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die zich heeft uitgesproken tegen door Bush ingevoerde exportsubsidies op Amerikaanse producten.

In reactie op die subsidies heeft de Europese Unie extra importheffingen ingevoerd op zo'n zestienhonderd Amerikaanse producten. Die heffingen zullen na doorvoering van de vrijdag ondertekende belastinghervormingen waarschijnlijk worden ingetrokken. Het gaat om de grootste fiscale hervorming sinds 1986 en moet leiden tot een forse lastenverlichting voor het Amerikaanse bedrijfsleven en de agrarische sector.

Kerry

Bush' Democratische rivaal in de strijd om het presidentschap, John Kerry, vindt de belastingverlagingen onverantwoord en spreekt van "cadeautjes voor multinationals die Amerikaanse banen naar het buitenland exporteren".

Een woordvoerder van Kerry zei dat de Democraat een flink deel van de door Bush vrijdag ondertekende belastingverlagingen terug zal draaien als hij op 2 november de verkiezingen wint.