RIJSWIJK - Het boek De asielzoeker van Arnon Grunberg is bekroond met de AKO-Literatuurprijs van dit jaar (50.000 euro). Dat heeft voorzitter van de jury Paul Rosenmöller vrijdag bekendgemaakt.

Het is een boek dat de lezer schokt maar hem ook vermaakt, oordeelde de jury. "Een boek dat fictie biedt maar iets over de feiten wil zeggen. Een boek met een meeslepend verhaal, zeker, maar meer dan dat: met even boeiende als tegendraadse ideeën over de menselijke conditie. Een boek dat je niet kunt lezen zonder geraakt te worden omdat de schrijver op een ijzersterke manier een actueel thema tot weergaloze fictie heeft omgesmeed."

Lof

De jury las 'een dikke driehonderd boeken'. Over de andere vijf genomineerden is men ook vol lof. "Bernlef schreef met 'Buiten is het maandag' opnieuw een bijzondere roman." Hafid Bouazza schiep met 'Paravion' een 'intrigerende vertelling, waarin Arabische mystiek en Nederlands realisme een unieke fusie aangaan."

Pam Emmerik laat in 'Het wonder werkt' op nieuwsgierige en persoonlijke wijze 'kunst van over de hele wereld de revue passeren'. Kees 't Hart schreef met 'Ter navolging' een brievenroman 'die zindert van vertellust en waarin feit en fictie naadloos met elkaar samengaan'.

Ilja Leonard Pfeijffer tenslotte schreef met 'Het grote baggerboek' een 'grootse en hilarische stijloefening' en een 'bijzonder verhaal'.

Bolivia

Grunberg was niet bij de uitreiking aanwezig. Hij moest afzeggen wegens een eerder gemaakte afspraak en was vrijdagavond in Bolivia. De winnaar reageerde in het televisieprogramma RTL Boulevard dat de bekendmaking rechtstreeks uitzond en tegelijk een telefoonverbinding met Grunberg had die op dat moment in een taxi zat. "Ik ben echt heel blij en zal dit moment in een taxi in Bolivia niet snel vergeten", luidde zijn eerste reactie.

Grunberg (22 februari 1971) heeft al meer eerbetonen mogen ontvangen: de Rabo-bank Lenteprijs voor literatuur 1994, de Anton Wachter-prijs 1994 en de Gouden Ezelsoor 1995. In 1998 schreef hij het Boekenweekgeschenk (De heilige Antonio).