Na Kaapstad en Port Elizabeth verliest het ANC ook de macht in Pretoria en omstreken na de lokale verkiezingen. Oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) is als grootste uit de bus gekomen in de metropool Tshwane, waar de bestuurlijke hoofdstad Pretoria het hart van vormt.

Het ANC regeert Zuid-Afrika al sinds 1994 zonder onderbreking, maar de macht van de beweging vertoont steeds meer barsten. Kaapstad ging al bij eerdere gemeenteraadsverkiezingen verloren en nu volgen meer grote steden. Alleen in Johannesburg blijft het ANC mogelijk de grootste partij.

Daar moest zaterdag nog zo'n 10 procent van de stemmen worden geteld, maar in de voorlopige uitslag blijft de partij de voornaamste concurrent DA net voor, zo meldt het staatspersbureau van Zuid-Afrika zaterdag.

DA kreeg in Pretoria 43,1 procent van de stemmen, tegen 41,48 voor het ANC. De radicaal-linkse EFF kreeg 12 procent van de kiezers achter zich. Aangezien niemand een meerderheid heeft, zal er een coalitie gesmeed moeten worden.

De achterban van het ANC is onder meer ontevreden over hoge werkloosheid en een gebrek aan voorzieningen. Corruptieschandalen rond president Jacob Zuma doen het imago van de beweging, die decennialang door Nelson Mandela werd geleid, ook geen goed.