RIJSWIJK - Een combinatie van enkele ongevallen en vakantieverkeer veroorzaakte vrijdagmiddag drukte en lange files op de Nederlandse snelwegen. Dat meldde een woordvoerder van de ANWB. Rond vier uur stond het verkeer op veertig plaatsen vast over een lengte van bij elkaar bijna 150 kilometer.

"Het ging aanvankelijk allemaal heel soepel, maar enkele ongevallen gooien roet in het eten," aldus de zegsman van de ANWB. Normaal is het vrijdagmiddag al drukker dan op andere werkmiddagen. Rond vier uur staan er dan doorgaans ruim 25 files met een totale lengte van maximaal 100 kilometer.

De langste file ontstond vrijdagmiddag op de A4 Den Haag-Amsterdam door een ongeval ter hoogte van het Ringvaartaquaduct. De politie sloot de weg af. Het verkeer kwam over 18 kilometer vast te staan. Het verkeer werd omgeleid. Andere ongevallen vonden plaats op de A2 bij Abcoude, A13 bij Delft en de A30 bij Ede.

Volgens de ANWB gaan dit weekeinde 500.000 Nederlanders uit de regio Zuid op herfstvakantie. Bovendien komen 700.000 mensen uit de regio's Noord en Midden terug van vakantie.