Premier Mark Rutte denkt dat Nederland een recordaantal medailles kan veroveren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat record staat nu op 25 Nederlandse plakken tijdens de Spelen in 2000 in Sydney.

"Ik heb het gevoel dat dit keer alles klopt bij onze sporters. Dat alles bij elkaar komt", zei Rutte vrijdag in Rio voor de camera van NU.nl. "Vandaag heb ik ook weer een paar sporters gesproken. En als ik dan de sfeer proef dan zit een recordaantal medailles er misschien in."

De premier landde donderdagavond in Rio en hij vertrekt zaterdagavond al. Toch heeft hij tijd om Nederlandse sporters in actie te zien.

"Vanavond pak ik in ieder geval de opening mee. Dat is iedere keer weer zo’n bijzonder moment als het Nederlands team naar buiten komt. Ik heb dat eerder meegemaakt op de Spelen in Londen en Sochi."

"Zaterdag ga ik naar het olympisch dorp en daarna hoop ik in ieder geval roeien en zwemmen te zien. En misschien meer."

Video: Rutte denkt dat Nederland medaillerecord kan verbreken in Rio

Rutte denkt dat Nederland medaillerecord kan verbreken in Rio
Rutte denkt dat Nederland medaillerecord kan verbreken in Rio

Ongelooflijk trots

Bij zijn bezoek aan het olympisch dorp zal Rutte de olympische ploeg toespreken. "Ik ga zeggen dat Nederland als een man achter ze staat. En dat we ongelooflijk trots op ze zijn en dat heel Nederland een waanzinnig goed gevoel over deze Spelen heeft."

Eenmaal terug in Nederland zal de premier de Spelen verder via de tv volgen. "Natuurlijk kijk ik dan naar de sporters waarvan iedereen zegt dat ze een medaille kunnen winnen, zoals Epke Zonderland en Dafne Schippers."

"Maar ik ben ook zo benieuwd naar die wondertjes die altijd op de Spelen gebeuren. Je ziet vaak dat een sporter zeer verrassend wint. Hopelijk gebeurt dan nu weer."