AMSTERDAM - De kamers van het luxueuze Amstel Hotel in Amsterdam blijven voorlopig leeg. In verband met de vondst van de legionellabacterie donderdag ontvangt het hotel waarschijnlijk tot eind volgende week geen gasten. Het watersysteem waarin de bacterie is ontdekt, moet eerst worden schoongemaakt. Over de ernst van de besmetting is nog steeds geen duidelijkheid.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Gasten die de afgelopen twintig dagen in het Amstel Hotel hebben gelogeerd, krijgen een brief thuisgestuurd. Daarin staat informatie over de legionellabesmetting. Volgens een woordvoerder van de GG&GD hoeven deze mensen zich in principe niet te laten onderzoeken.

De gezondheidsdienst gaf het hotel donderdag het advies de gasten te verzoeken geen gebruik meer te maken van de douche. Daarop besloot de directie van het hotel de 49 mensen elders onder te brengen.

Volgens de VROM-inspectie is in het Amstel Hotel de preventieve norm overschreden, die het ministerie van VROM voor legionellabesmetting hanteert. Hoe erg de besmetting is, kon een woordvoerster van het ministerie niet zeggen. Vast staat dat 'de bacterie in dit geval nog niet op zijn ergst is en dat er nog mogelijkheden zijn om maatregelen te treffen'.

Het watersysteem van het hotel zal worden doorgemeten. Het is volgens de VROM-inspectie mogelijk dat in een aftakking van het systeem lauw stilstaand water de groeibron is geweest voor de legionellabesmetting. Een van de maatregelen die het hotel gaat nemen is een chemische injectie in het watersysteem. Ook komt er een filter voor het inkomende water.

Informatielijn

Het luxe overnachtingsadres heeft een speciale informatielijn geopend waar verontruste gasten naartoe kunnen bellen: 020-5800888 of 0044-1384890090.