DOHA - De in Irak ontvoerde directeur van de internationale hulporganisatie CARE, de Britse Margaret Hassan, heeft gevraagd om de terugtrekking van de Britse troepen uit Irak. Dat deed zij in een videoboodschap die de Arabische zender al-Jazeera vrijdag uitzond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hassan, in tranen, smeekte premier Tony Blair en het Britse volk om hulp. Ze zei dat haar hetzelfde lot zou kunnen wachten als haar landgenoot Kenneth Bigley. Die werd eerder deze maand door zijn ontvoerders onthoofd. "Dit kunnen weleens mijn laatste uren zijn."

Niet opgeëist

Hassan, een geboren Ierse die een Brits en Iraaks paspoort heeft, leeft al tientallen jaren in Irak. De hulpverleenster werd dinsdag overmeesterd op weg naar haar werk. Geen enkele groepering heeft de ontvoering tot dusver opgeëist. Haar kidnappers komen in de videoboodschap ook niet in beeld.

Hassans smeekbede komt een dag na de Britse beslissing ongeveer 850 militairen in het zuiden van Irak tijdelijk over te plaatsen naar de omgeving van Bagdad. Die maatregel moet de Amerikanen de vrije hand geven om hun operaties rond rebellenbolwerken als Fallujah te intensiveren.

Volgens de Britse omroep BBC wilde Blair niet reageren op de video van Hassan. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei de familie van Hassan te steunen. "Ik verwacht ook dat alle Irakezen ons steunen in de oproep haar direct vrij te laten", aldus de bewindsman. De Ierse premier Ahern gebruikte al-Jazeera om de Iraakse ontvoerders op te roepen de hulpverleenster te laten gaan.

Ontsnapt

Een Turkse gijzelaar in Irak heeft weten te ontsnappen. Hij verblijft op dit moment in de ambassade van zijn land in Bagdad. Een diplomaat bevestigde de ontsnapping van Abdurrahman Yilidrim, die zaterdag terugkeert naar Turkije.

De 21-jarige lasser werkte sinds vorige maand in Irak. Hij werd twee weken geleden in de stad Balad ten noorden van Bagdad ontvoerd, aldus zijn moeder Fatima Yildirim. Zij vertelde dat haar zoon was ontsnapt met hulp van een gijzelnemer. Die opende de deur van zijn kamer en liep weg zonder iets te zeggen, aldus de moeder die woont in Osmaniye in Zuid-Turkije.

Plaatselijke bevolking

Met hulp van de plaatselijke bevolking lukte het Abdurrahman Yildirim in contact te komen met Amerikaanse militairen. Na een medisch onderzoek hebben die hem overgedragen aan de ambassade. In Irak is een groot aantal Turken ontvoerd.

Het gaat veelal om vrachtwagenchauffeurs. De meesten zijn na verloop van tijd vrijgelaten, maar zeker twee zijn vermoord. Vermoedelijk hebben gijzelnemers vorige maand nog drie anderen gedood, maar dat is nog niet officieel bevestigd.