De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. is donderdag overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Elpiniki Kolokatsi donderdag laten weten.

De terreurverdachte werd in maart aangehouden. Dat gebeurde nadat de Fransen Nederland om zijn uitlevering hadden gevraagd, omdat zijn naam in een terrorisme-onderzoek opdook. In het appartement aan de Rotterdamse Burgemeester Meineszstraat waar hij verbleef vond de politie zo'n 45 kilo munitie, waaronder kogels voor kalasjnikovs.

De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket, die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning meldden de Franse autoriteiten dat hij vergevorderd was met het voorbereiden van een aanslag.

Volgens de Fransen is B., die via een gevonden telefoonnummer in Nederland werd getraceerd, ook in die woning geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video’s en handleidingen voor het maken van bommen.

B. en zijn advocaat verzetten zich bij de rechtbank nog tegen de uitlevering. Volgens hen voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbewijs voor B. niet aan de eisen. Ook zou B. in Frankrijk het risico lopen op een levenslange gevangenisstraf en zou hem daar een onmenselijke behandeling wachten. De rechtbank in Amsterdam verwierp deze verweren op 26 mei.

Video: Rechtbank besluit dat Anis B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk

Terreurverdachte Anis B. mag uitgeleverd worden aan Frankrijk
Terreurverdachte Anis B. mag uitgeleverd worden aan Frankrijk