Het Openbaar Ministerie vindt de uitlevering van de in Turkije veroordeelde Turkse drugssmokkelaar Ayhan S. (43) toelaatbaar. Dat bleek donderdag bij zijn uitleveringszaak in Amsterdam.

Dat betekent volgens aanklager Kasper van der Schaft niet meteen dat de uitlevering moet worden toegestaan. Dat is aan minister van Justitie Ard van der Steur.

De officier van justitie wees op de ontstane situatie in Turkije na de recente mislukte staatsgreep en de daardoor ontstane zorgen om de mensenrechten en rechtspraak in het land. Na de mislukte coup werden onder anderen rechters en aanklagers opgepakt en zijn delen van het Mensenrechtenverdrag opgeschort.

Het OM gaf aan dat de minister alle uitleveringszaken naar Turkije individueel beoordeelt. Omdat S. in 2007 al in Istanbul tot negen jaar en twee maanden cel werd veroordeeld voor xtc-smokkel, hoeft hij daar geen proces meer te ondergaan. Daarom is zijn uitlevering juridisch toelaatbaar, vindt het OM.

Opgeschort

De advocaat van S., Bart van Tuinen, vindt dat de overdracht van zijn cliënt door alle gebeurtenissen moet worden opgeschort. Ook gaf hij de rechters mee dat de situatie in de al structureel overbevolkte gevangenissen in Turkije nu nog slechter zal zijn.

De rechtbank gaf tijdens de zitting aan "kennis te hebben genomen" van de recente gebeurtenissen in Turkije, de gevolgen daarvan en de ontstane zorgen. De rechtbank kan echter alleen aangeven of het de uitlevering wettelijk toelaatbaar vindt. Het uiteindelijke besluit is aan de minister.

Nederlandse rechters zijn erg voorzichtig geworden met verzoeken uit Turkije. Sommige rechters hebben besloten om nog geen besluit te nemen over Turkse uitleveringsverzoeken.

De Raad voor de Rechtspraak zei eerder begrip te hebben ,"voor de zorgen die onder rechters leven". Over de inhoud van die zaken zegt de Raad niets. "Het is aan individuele rechters te beslissen over uitlevering of rechtshulp aan Turkije en dat oordeel goed te motiveren."

De rechtbank doet 18 augustus uitspraak.