Actievoerende grondmedewerkers van KLM handelen woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen af op Schiphol.  Van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt er geen bagage ingeladen of uitgeladen. 

Ook worden er geen vliegtuigen naar de startbaan geduwd, kondigde vakbond FNV dinsdag aan.

De werkonderbreking treft volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha waarschijnlijk tientallen vluchten, die hierdoor vertraging kunnen ondervinden. Maar of de actie doorgaat is nog niet helemaal zeker. Volgens Boufangacha heeft KLM hierover een kort geding aangespannen dat woensdagmiddag dient.

De vakbond schat dat het merendeel van de medewerkers op de betrokken afdelingen meedoet. FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. Bij de incheckbalies, waar afgelopen dagen ook acties werden georganiseerd, wordt woensdagavond wel gewoon doorgewerkt.

Hardere acties

Dinsdag heeft de bond nog een uitnodiging van KLM om te praten over de cao afgeslagen. Volgens de bond heeft dat namelijk alleen zin als de luchtvaartonderneming bereid is om met betere voorstellen te komen.

"We willen de passagiers zo veel als mogelijk ontzien, maar door de opstelling van de directie van KLM is die koek nu op", aldus Boufangacha. "De bal ligt bij de KLM-directie, deze kan nog hardere acties met grotere gevolgen voor de passagiers voorkomen."

Loonsverhoging

FNV eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand, en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Ook zouden uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn in vaste dienst moeten komen.

KLM stelde dinsdag het "onbegrijpelijk en onverantwoord" te vinden dat FNV zaken op scherp blijft zetten en niet kiest voor de dialoog zoals de andere vier bonden wel doen. "KLM zwicht niet voor acties. Onze klanten, onze medewerkers en ons bedrijf zijn daar de dupe van. Wij kiezen wél voor de dialoog", liet het bedrijf in een reactie weten.