NIJMEGEN - De machinist van de trein van Nijmegen naar Den Bosch is vrijdagmorgen vroeg lichtgewond geraakt, doordat een vuurbal zich in zijn cabine boorde. De vuurbal ontstond nadat de trein tegen een spanband met daaraan een bankschroef was gereden. De band met het zware metalen voorwerp was over de bovenleiding gegooid, zodat kortsluiting ontstond.

De aanrijding had plaats ter hoogte van NS-station Dukenburg in Nijmegen. De machinist bestuurde de eerste trein van vrijdag op dat traject. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat onbekenden hooguit een half uur voor de trein passeerde de band moeten hebben gespannen. De politie beschouwt die daad als een ernstig misdrijf, aldus een woordvoerder.

Spanband

Volgens de zegsman van de politie was aan een kant van de rails een spanband vastgemaakt. Die wordt gebruikt om lading in onder meer vrachtwagens vast te zetten. Aan het uiteinde van de spanband was een bankschroef vastgebonden. Dat uiteinde was vervolgens over de bovenleiding van het spoor gegooid, zodat bij aanraking direct kortsluiting zou ontstaan.

Vuurbal

De kortsluiting veroorzaakte een hevige vuurbal. De machinist raakte daardoor enkele minuten verblind. De vuurbal drong in de cabine van de locomotief door. De machinist bezeerde zijn elleboog en liep brandgaten in zijn kleding op. Passagiers van de trein konden veilig uitstappen. Het treinverkeer heeft tot kwart over acht stilgelegen op het traject.

De spoorwegpolitie is samen met de politie in Nijmegen begonnen met een onderzoek. Volgens een woordvoerder is het duidelijk dat er opzet in het spel is. "Gelukkig is het nog redelijk goed afgelopen, maar er hadden ook doden kunnen vallen", zegt hij. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Aanslag

Directeur Aad Veenman van de Nederlandse Spoorwegen heeft vrijdag geschokt gereageerd op de "aanslag op het leven" van de machinist, die de trein van Nijmegen naar Den Bosch bestuurde. De NS looft een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader(s).

Veenman nam de gebeurtenis hoog op. "Dit misdrijf tegen onze machinist moet zwaar worden bestraft. Het moet duidelijk zijn dat we in Nederland dit soort criminele daden niet tolereren."