Tweede dader aanslag kerk Frankrijk toch bekend bij veiligheidsdiensten

De tweede dader van de aanslag in een kerk in het Franse dorp Saint-Etienne-du-Rouvray, was een 19-jarige man die bekend was bij de inlichtingendiensten.  

De man is geïdentificeerd als Abdelkrime Petitjean. Ook is door de Franse politie en justitie bekend gemaakt dat hij geregistreerd stond als een potentiële islamitische strijder. Woensdag werd door bronnen binnen de lokale Franse omroep France 3 nog gesteld dat de tweede dader niet bekend was bij de veiligheidsdiensten. 

Franse media stellen donderdag dat de man niet alleen bekend was bij de veiligheidsdiensten, maar dat hij ook actief gezocht werd voor het beramen van een aanslag. De diensten zelf hebben hier geen informatie over gegeven. 

De andere aanslagpleger, de 19-jarige Adel Kermiche, was ook bekend bij de politie en inlichtingendiensten. Hij probeerde in 2015 twee keer met valse papieren naar Syrië te reizen en werd aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie. Hij stond onder huisarrest en droeg een elektronische enkelband.

Video: Reactie Hollande na gijzeling in kerk

Priester

Bij de aanslag in het dorp nabij de Franse stad Rouen, werd een 84-jarige priester Jacques Hamel de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte. Beide daders werden door de politie doodgeschoten.

Tip de redactie