NIJMEGEN - Mannen moeten geregeld hun zaadballen controleren op mogelijke gezwellen. Dit advies van een groep Nederlandse onderzoekers staat in het meinummer van het vooraanstaande Britse medische tijdschrijft The Lancet.
The Lancet.

Het gaat om in totaal vijf onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk, het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in diezelfde stad. Zij benadrukken dat een vroege diagnose in combinatie met chemotherapie een grote kans op genezing mogelijk maakt.

De deskundigen illustreren hun betoog met een verhaal over een zeventienjarige Britse jongen, die onverwacht overleed na een relatief onschuldig auto-ongeluk. De artsen ontdekten dat het ongeval niets met zijn dood te maken had.

Tumor

De jongen bleek toevallig enkele dagen na het ongeluk een bloedprop in een van zijn longen te hebben gekregen. Het stolsel was vermoedelijk losgeraakt uit een tumor, die de artsen in een van zijn testikels ontdekten.

Het was niet bekend dat dit gezwel er zat. Sectie wees uit dat de tumor waarschijnlijk al enkele maanden aanwezig was. De kanker was ook al uitgezaaid naar andere organen.

De Nederlandse wetenschappers wijzen in The Lancet op het risico dat artsen de diagnose te laat stellen, doordat veel mannen niet op de hoogte zijn van de gevaren van zaadbalkanker. Ook zouden mannen bang zijn om met problemen aan hun testikels naar de dokter te gaan, omdat het hun mannelijkheid zou aantasten.

Met een regelmatige controle die mannen zelf zouden moeten uitvoeren, kunnen ze voorkomen dat ze ongemerkt rondlopen met een tumor. Als mannen tijdens het inspecteren van hun scrotum ontdekken dat er plotseling veranderingen zijn opgetreden, luidt het advies zo snel mogelijk een arts te raadplegen.