AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Geert Wilders wordt 24 uur per dag bewaakt door vier veiligheidsmensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Hij wordt gereden in een gepantserde auto, terwijl een ander voertuig de omgeving verkent. Dat is deze week gebleken, toen de politicus een politieke bijeenkomst bezocht in Venlo, meldt Algemeen Dagblad vrijdag.

Wilders staat bekend om zijn harde standpunten over integratie van moslims in Nederland en is politiek tegenstander van Turkse toetreding tot de Europese Unie. Vorige week werd bekend dat de AIVD een onderzoek heeft ingesteld naar bedreigingen aan het adres van de politicus van de eenmansfractie Groep Wilders.

Het onderzoek van de AIVD richtte zich op de MSN-website van Tawheed Wal Jihad, een anonieme islamitische groep. Op de site was tijdelijk een videofilmpje te zien waarin wordt opgeroepen de politicus te onthoofden omdat hij zou spotten met de islam.

De ex-VVD'er heeft aangifte van de bedreiging gedaan: "Ik hoop niet dat het een serieuze bedreiging is, maar je weet het niet", zei hij vorige week. Wilders zei vaker bedreigd te worden, meestal niet met de dood: "Maar het wordt wel steeds gekker."