NEW YORK/ROTTERDAM - De rechtbank in New York heeft de Zwolse diskjockey R.K. veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Zijn Nederlandse compaan S. van der P. kreeg vijf jaar cel opgelegd. Beiden zijn gestraft voor XTC-handel. Dat meldde de advocaat van Van der P., G. van der Hardt Aberson, woensdagavond.

K. en Van der P. hadden zich vorig jaar tot het uiterste verzet om door Nederland aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd.

Uiteindelijk bepaalden de Hoge Raad en minister Korthals van Justitie dat de twee Nederlanders toch moesten worden overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten, om daar te worden berecht.

De Zwolse diskjockey is volgens de justitie in Amerika de belangrijkste leverancier van een drugsbende die in 1999 werd opgerold. De organisatie zou sinds 1998 zeker 800.000 XTC-pillen naar New York hebben gesmokkeld.

Housescene

K. is een bekende in housekringen. Hij draaide regelmatig als diskjockey op feesten in New York. Ook stond een cd van hem op stapel. Maar door zijn arrestatie is het maken daarvan uitgesteld.

De twee mogen hun straf volgens het uitleveringsverdrag in Nederland uitzitten. De vonnissen horen dan ook naar Nederlandse normen te worden vertaald.

Dat betekent in de ogen van Van der Hardt Aberson dat zijn cliënt dan uitkomt op een celstraf van twee jaar. ,,Hij heeft al twee jaar in voorarrest gezeten, dus dan zou hij in Nederland direct op vrije voeten moeten komen'', concludeert de raadsman.

De twee veroordeelde Nederlanders hebben altijd gezegd niets met de drugshandel te maken te hebben gehad. Toch sloten ze in de VS een deal met het Openbaar Ministerie om een lagere straf te krijgen. Daarvoor moesten ze een gedeeltelijke bekentenis afleggen.

De rechter heeft de twee conform die overeenkomst ook veroordeeld. Daarom verwacht Van der Hardt Aberson dat de uitspraak ook direct onherroepelijk wordt en de aanklagers geen recht hebben om nog in hoger beroep te gaan. Als de vonnissen definitief zijn kunnen K. en Van der P. weer naar Nederland worden teruggebracht.

/NIEUWSRuim acht jaar cel geëist tegen Zwolse dj