De zestienjarige vriend van de schutter die vrijdagavond negen mensen doodde in een winkelcentrum in München is maandag vrijgelaten. De onderzoeksrechter vond het niet nodig de jongen langer in hechtenis te houden. 

De officier van justitie had daarom gevraagd omdat de tiener geweten zou hebben van de moorddadige plannen van de dader en heeft nagelaten aangifte te doen.

De twee zouden elkaar vorig jaar hebben leren kennen tijdens een psychiatrische behandeling. Daar zou de aanslagpleger onder meer blijk hebben gegeven van zijn verheerlijking van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Al snel na het bloedbad in München meldde de zestienjarige zich bij de politie.

Tijdens het verhoor werden tegenstrijdigheden ontdekt in zijn verhaal. Volgens het OM had hij onderlinge WhatsApp-berichtjes gewist, maar die konden worden teruggevonden.

Een 18-jarige vriend van de man opende vrijdag het vuur op voorbijgangers bij een winkelcentrum en doodde daarbij negen mensen. Na het schietincident pleegde hij zelfmoord.

Video: Beelden van de dader schietpartij München