AMSTERDAM - Het wereldberoemde en zeer luxe Amstel Hotel is donderdagavond ontruimd. In het Amsterdamse hotel werden tijdens een routinecontrole "sporen van de legionellabacterie gevonden", aldus een woordvoerder. Alle gasten werden uit voorzorg elders ondergebracht.

Tot de resultaten van de volgende tests bekend zijn blijft het hotel dicht. Naar alle waarschijnlijkheid tot maandag. Het vijfsterren Amstel Hotel heeft 55 luxe kamers en 24 'stijlvolle' suites. Hoeveel gasten er donderdag verbleven, wist de woordvoerster niet te melden. Ook is niet bekend of er beroemdheden verbleven in het hotel.

Rigoureus

Woordvoerder H. Verweij van Koninklijk Horeca Amsterdam noemde de beslissing tot ontruimen "rigoureus, maar effectief". Volgens hem is het "uiterst zeldzaam" dat een hotel tot deze maatregel overgaat.

L. Bikker, bestuurslid technische zaken van de Stichting Veteranenziekte, vermoedt een 'behoorlijke besmetting'. "Er is sprake van een behoorlijke besmetting, anders ga je niet een heel hotel ontruimen." Het hotel verklaarde dat het advies heeft gevraagd bij de autoriteiten. GG&GD en de Inspectie van VROM besluiten zonodig tot ontruiming.

Besmetting

Het is onduidelijk waar de besmetting is geconstateerd, "maar als die zich in één enkele kamer heeft geopenbaard is de ontruiming van het hele hotel onnodig", aldus Bikker.

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het inademen van de bacterie in heel kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt verschijnselen van griep en/of longontsteking. De ziekte is te behandelen met antibiotica. In ernstige gevallen kan de ziekte zonder enige behandeling ook dodelijk zijn.

Bovenkarspel

De meest bekende legionella-uitbraak is die op de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999. Daardoor kwamen uiteindelijk 32 mensen om het leven.