Turkije zal de rechtsstaat en democratische beginselen hoog blijven houden. Dat zei de Turkse vice-premier Mehmet Simsek zaterdag tijdens een G20-top in de zuidwestelijke Chinese stad Chengdu.

Hij refereerde daarmee aan het strenge overheidsoptreden na de mislukte coup van vorige week vrijdag.

"Allereerst wil ik zeggen dat ondanks wat vorige week is gebeurd in Turkije, we ons sterk blijven maken voor democratische principes en de rechtstaat en dat eigenlijk niet zoveel is veranderd. Al weet ik dat hier vraagtekens bij worden gezet", zei Simsek tegen een publiek van ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20-landen.

Video; Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Ontslagen

Sinds de noodtoestand vorige week na de couppoging van kracht werd, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag zijn eerste decreet uitgevaardigd. Hij laat onder andere meer dan duizend private scholen sluiten. Verder maakt hij het mogelijk bepaalde verdachten langer (tot dertig dagen) vast te houden zonder officiële aanklacht. Dat meldden Turkse media zaterdag.

Turkije voerde op voorspraak van Erdogan de noodtoestand is na de mislukte staatsgreep door een deel van het leger op 15 juli. Door het uitroepen van de noodtoestand kregen Erdogan en de Turkse regering meer bevoegdheden.

Sinds de mislukte coup zijn tienduizenden overheidsdienaren ontslagen of geschorst. De felle reactie van de Turkse regering op de couppoging heeft investeerders afgeschrikt, waarna de koers van de Turkse lira kelderde.