ROTTERDAM - Drie medewerkers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben sinds 2000 zeker duizend Nederlandse rijbewijzen 'geregeld' voor kandidaten die meermalen waren gezakt. Ook zette het drietal binnen een jaar 577 Iraakse rijbewijzen om in Nederlandse.

Samen met twee rijschoolhouders uit Rotterdam en Den Haag en een zoon van een van de rijschoolhouders moet het drietal maandag en dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen voor valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen en het omkopen van ambtenaren.

De zaak kwam in maart aan het licht, doordat de betrokken examinatoren een buitengewoon hoog slagingspercentage hadden. De CBR-medewerkers werkten voor de afdeling bureau nader onderzoek rijvaardigheden (BNOR) waar leerlingen die meermalen zijn gezakt voor het rijexamen terechtkomen en dat buitenlandse rijbewijzen omzet. Bij de betrokken rijscholen kon tegen betaling van 1500 euro een examen worden geregeld bij de twee examinatoren van het BNOR.

Het is de vraag of alle verdachten maandag voor de rechter verschijnen. De Rotterdamse rijschoolhouder is voortvluchtig. De vijf anderen zitten momenteel niet vast.