Politieman en oud-Kamerlid Hero Brinkman is overtuigd van zijn integriteit en professionaliteit. Dat laat hij vrijdag weten in een reactie op maatregelen die door de politie tegen hem zijn genomen vanwege fouten die hij zou hebben gemaakt in een onderzoek naar een mishandeling.

''Politiewerk is mensenwerk en dat betekent dat een ieder fouten kan maken'', aldus Brinkman op de website van zijn Ondernemerspartij.

''De redenen voor de genomen disciplinaire maatregelen jegens mij vecht ik met volle overtuiging aan''. Brinkman is in overleg met zijn advocaat Richard van der Weide.

De Amsterdamse baas van de politie, Pieter-Jaap Aalbersberg, trekt echter in een brief het boetekleed aan over het handelen van de betrokken agenten. 

Zij zouden ''onzorgvuldig’’ en ''uiterst onprofessioneel'' hebben gehandeld in een mishandelingszaak uit 2013. Zo hielden ze onder meer de verdachte vals bewijs voor haar zo tot een bekentenis te dwingen.

Perspectief

''Als ik dit in een breder perspectief plaats dan constateer ik dat betrokken collega's zichzelf overtuigd hebben van de schuld van uw cliënte en dat andere onderzoeksrichtingen daarmee onvoldoende uit de verf zijn gekomen'', schrijft Aalbersberg aan Bart Swier, de advocaat van de vrouw.

''Deze bevindingen zijn hard binnengekomen en passen niet bij de professionele wijze waarop wij ons (opsporings)-werk willen doen. Het begrip tunnelvisie is gevallen en ik neem daar geen afstand van.''

Conclusie

Hij schrijft ook dat hij ''tot de conclusie is gekomen dat er slecht onderzoek is verricht dat op geen enkele wijze voldoet aan de standaarden die wij hiervoor hebben''.

In de brief - waar NRC Handelsblad ook uit citeerde en die ANP tevens in bezit heeft - wordt overigens niet expliciet gesproken over Brinkman of maatregelen die de politie tegen hem heeft genomen.

Wel schrijft Aalbersberg: ''Het mag duidelijk zijn dat hier forse personele consequenties aan verbonden zijn.''