UTRECHT - De Utrechter die in juli door de politie kon worden opgepakt door toedoen van Ron Brandsteder, is donderdag wegens diefstal met geweld door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot acht maanden celstraf. De helft van de straf is voorwaardelijk.

Op 13 juli reed de televisiepresentator over de Utrechtse Biltstraat. Hij zag bij een pinautomaat een worsteling tussen twee mannen, bleek donderdag uit de schriftelijke getuigeverklaring van Brandsteder. "De één lag op de grond, de ander probeerde iets van hem af te pakken", aldus de presentator.

Brandsteder zag de agressieve man er samen met een vrouw op de fiets vandoor gaan. Dankzij het signalement dat Brandsteder doorbelde aan de politie, konden de Utrechter en zijn vriendin even later worden opgepakt.

De 30-jarige Utrechter R.H. stelde donderdag dat hij geld had uitgeleend aan het 41-jarige slachtoffer, die hij zei te kennen uit de verslaafdenscene. Toen hij de man zag pinnen eiste hij zijn geld terug.

Het slachtoffer zou toen op de grond zijn gaan liggen, om zijn geld te beschermen. H. ontkende dat hij geweld gebruikte, maar de rechter hechtte meer waarde aan de verklaring van het slachtoffer. Die zei dat de Utrechter dreigde hem te steken, als hij zijn geld niet zou overhandigen.

Tegen H., die een strafblad heeft van 29 kantjes, was tien maanden celstraf geëist. De man rondde een week voor de overval een tweejarig project voor Strafrechtelijke Opvang Verslaafden af. Donderdag hield hij vol dat hij vanaf nu echt een ander leven gaat leiden.