ZAANDAM - Een bedrijfsverzamelgebouw aan de Provincialeweg in Zaandam is donderdag ontruimd uit vrees voor instorting. Ongeveer tachtig mensen moesten het pand van zes verdiepingen verlaten. Onderzoeken van de bouwer, constructeur en toezichthouder brachten echter geen constructiegebreken aan het licht.


De omgeving van het gebouw aan de Provincialeweg in Zaandam werd donderdagmiddag afgezet - Foto: Arjen Heistek

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De politie kreeg volgens een woordvoerder omstreeks 14.00 uur een melding dat een vloer in het pand op instorten stond. De melding kwam van een gezelschap dat op de eerste verdieping in het pand aan het vergaderen was en merkte dat de vloer verschoof. De mensen zijn het pand uitgevlucht en de politie heeft de evacuatie na aankomst afgerond.

Aan de buitenkant is een steen uit de muur geschoten, maar onduidelijk is of dat donderdag gebeurde. Een medewerker van het bedrijf Commit, op de tweede verdieping van het pand, verklaarde dat er in het trappenhuis een scheur was te zien van ongeveer tien centimeter. Die was hem nog niet eerder opgevallen. Verder zijn de ING Bank, ArboDuo en Werktrajekt BV in het pand, dat er pas een jaar staat, gehuisvest.


Volgens de politiewoordvoerder is het pand ongeveer een jaar oud - Foto: Arjen Heistek

De politie zette de omgeving van het pand af en sloot de drukke Provincialeweg (Zaanstad-Uitgeest) voor korte tijd. Dat leverde geen verkeersproblemen op, aldus de ANWB. Hoewel het gebouw vlakbij het NS-station Zaandam staat, bleven de treinen rijden. Een zegsman van de gemeente Zaanstad stelt dat er geen delen van het pand zijn ingestort. Politie en brandweer hebben volgens hem alleen gereageerd op een alarmmelding van de beheerder die geluiden hoorde.

Even na 16.00 uur ging de Provincialeweg weer open en mochten medewerkers van de vier bedrijven onder begeleiding naar binnen om hun spullen op te halen.

Het gebouw, dat de naam de Zaanse Golf draagt, is rond 18.00 uur definitief vrijgegeven. Metingen en een inspectie van Bouw- en Woningtoezicht brachten geen bouwtechnische gebreken aan de constructie aan het licht.