AMSTERDAM - Een artikel in personeelsblad Maxxx van de gemeente Amsterdam met tips voor zelfverrijking heeft binnen de stadhuismuren nogal wat opschudding veroorzaakt. Gemeentesecretaris Erik Gerritsen en de directeuren van de afdeling personeelszaken en communicatie konden de grappig bedoelde tekst totaal niet waarderen.

In het stuk krijgen ambtenaren advies over hoe ze hun leidinggevende op slinkse wijze om de tuin kunnen leiden. Volgens een woordvoerster van Gerritsen druist de tekst volledig in tegen de kernwaarden waar de gemeente aan hecht; open, actief en integer. "Sommige teksten zijn ook onjuist. Het is grappig bedoeld, maar de redacteuren zijn hun doel voorbij geschoten."

In het artikel staan teksten als "konkel, slijm, lieg en bedrieg: zo sleep je het maximale uit je baan bij de gemeente" en als tip om de "inkomensoorlog" te winnen zou je je baas dronken kunnen voeren.

De gemeentesecretaris, verantwoordelijk voor het ambtenarenapparaat, heeft onmiddellijk maatregelen getroffen en de hoofdredacteur en de eindredacteur van het blad op non-actief gesteld. Dit gebeurde om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.