BRUSSEL - Vier leerkrachten en twee vroegere directeuren van een prestigieuze Brusselse school zijn woensdag vrijgesproken van beschuldigingen van pedofilie. De correctionele rechtbank van Brussel noemde de verklaringen van de vermeende slachtoffertjes ongeloofwaardig. De kinderen hebben vermoedelijk gezegd wat hun ouders van hen verlangden, aldus de rechtbank.

De zes mannen, verbonden aan het Collège Saint-Pierre uit Ukkel, zouden zich hebben schuldiggemaakt aan verkrachting en aanranding.

De zaak baarde veel opzien, omdat de school veel leerlingen telt uit de 'betere' Franstalige burgerij, ook uit de rechterlijke macht. Bovendien kwam de zaak een paar maanden na de arrestatie van Marc Dutroux in de zomer van 1996 aan het rollen.

Enkele advocaten van ouderparen wezen eind dat jaar voor de tv-camera de beschuldigende vinger naar liefst veertien leerkrachten van de school. Die zouden tussen 1992 en 1997 leerlingen hebben misbruikt.

Turnles

Onderzoeksrechter Vandermeersch had het daarna niet gemakkellijk om bewijzen te verzamelen. De schooldirectie wees hem zelfs een keer de deur omdat hij geen afspraak had gemaakt. Twee maanden geleden begon het proces tegen slechts zes van de veertien betichte mannen.

Zo zouden vijf leerlingen in het kantoor van de schooldirecteur zijn verkracht, een andere leerling zou tijdens een turnles zijn misbruikt. Er zouden pornografische fotosessies zijn geweest.

Volgens de rechtbank waren de verklaringen van de kinderen echter geloofwaardig noch waarschijnlijk. Ze hadden volgens de voorzitter van de rechtbank "intuïtief begrepen wat van hen verwacht werd: om niemand teleur te stellen zijn ze verder gegaan dan die verwachtingen."

Het proces trok veel aandacht in de Belgische media door beschuldigingen van een van de advocaten van de betrokken ouders. Volgens hem was de rechtbank door de hoogste gerechtelijke kringen flink onder druk gezet. Minister van Justitie Verwilghen stelde een onderzoek in, dat niets opleverde. De betrokken magistrate ontkende alles.

De betrokken advocaat ging zelfs zover door kardinaal Danneels te dagvaarden voor schuldig verzuim. Danneels zou op de hoogte zijn geweest van het seksuele misbruik op de school, maar bood geen hulp. Daarmee zou hij partij hebben gekozen voor de directie en de klachten van de ouders hebben genegeerd.