AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag licht verdeeld gesloten. In Amsterdam zwabberde de AEX-index de gehele dag rond het slot van dinsdag en hield aan het eind van de handel een kleine winst over van 1,99 punten (0,4 procent) op 503,83.

Op de beurs van Frankfurt, die om 20.00 uur sluit, noteerde de DAX-index aan het eind van de middag 0,2 procent lager. De CAC-40 in Parijs sloot 0,55 procent hoger en in Londen ging de FTSE-100 0,35 procent omhoog.

Een handelaar beoordeelde de handel op het Damrak als "terughoudend". "We hikken maar rond die grens van tussen de 501 en 502 punten." De lagere openingskoersen op Wall Street deerden Amsterdam nauwelijks, zeker toen later in de middag de schermenbeurs Nasdaq weer op positief terrein belandde.

Het Damrak had na dagen relatieve rust het nodige bedrijvennieuws uit vooral de technologiehoek te verteren. Het aandeel van de geplaagde exploitant van kabelnetwerken KPNQwest kelderde 56,57 procent en was aan het eind nog maar 43 eurocent waard.

De toestand van het dochterbedrijf van KPN en het Amerikaanse Qwest is nog kritischer dan tot nu toe werd gedacht. Kenners en nu ook het bedrijf zelf twijfelen aan het voortbestaan.

Positief

Aanvankelijk zagen beleggers veel positiefs in de mededeling van CMG dat het niet pessimistisch is over de rest van het jaar. Maar gaandeweg veranderde die houding en viel CMG in het rood.

Aan het slot was het verlies beperkt tot 1 cent op 2,35 euro. De mededelingen van CMG staken vooral gunstig af tegen die van Ordina, dat in dezelfde markt maar dan vooral in Nederland opereert. Ordina verwacht over het hele jaar een aanzienlijk lager bedrijfsresultaat. Het verloor aan de MidKap ruim 5 procent op 11,09 euro

Vodafone

Vodafone Libertel zag het afgelopen boekjaar de winst met 63 procent stijgen. Het mobieletelefoniebedrijf koerste ruim 3 procent hoger op 7,61 euro. Ook Midkapper Vendex KBB kwam met cijfers, over de omzet in het eerste kwartaal. Die werden beloond met een plus van 3,25 procent op 16,52 euro. De MidKap deed het iets beter dan grote broer AEX met een stijging van 0,49 procent op 522,81 punten.

In de middag werden de beleggers in Europa even opgeschrikt door de bekendmaking dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten de afgelopen maand zijn gestegen met 0,5 procent. Dat is iets meer dan was verwacht en bovendien is het de grootste stijging sinds mei vorig jaar.