BRUSSEL - Neelie Kroes, de aankomend Europees Commissaris voor Concurrentie, heeft zeven jaar geleden gelobbyd voor het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Ze heeft de Europese Commissie niet op de hoogte gesteld, aldus de woordvoerder van Kroes donderdag. Volgens de zegsman is dat ook niet nodig omdat het lobbywerk "een eenmalig advies voor een specifiek project is."

De Europese Commissie eist alleen dat kandidaat-commissarissen hun bestuurlijke functies in bedrijven en organisaties opgeven van de laatste tien jaar. "Mevrouw Kroes is door Lockheed betaald en dat staat in haar belastingaangifte". voegde haar woordvoerder er aan toe.

Lockheed

Kroes is echter wel bereid om zich in haar werk niet te bemoeien met Lockheed, aldus haar woordvoerder. Ze had eerder al gezegd eventuele besluiten over een reeks bedrijven waar ze bestuursfuncties heeft gehad, over te dragen aan collega-commissarissen.

Wall Street Journal

De betrokkenheid van Kroes bij Lockheed is donderdag onthuld door de Wall Street Journal Europe. De woordvoerder van Kroes zei zich daarover niet te verbazen. "Het is consistent beleid van de Wall Street Journal om Europese commissarissen voor Concurrentie te kleineren. Dat doen ze nu ook met de huidige commissaris Monti. De krant vindt het fundamenteel verkeerd dat de politiek ingrijpt in de vrijheid van bedrijven."

Voormalig verkeersminister Kroes begint 1 november in haar baan als Europees Commissaris. Voorwaarde is nog wel dat het Europees Parlement 27 oktober de hele commissie goedkeurt.