Nieuw document over Srebrenica leidt tot extra vragen over luchtsteun

Een onlangs opgedoken Nederlands document over de val van Srebrenica in 1995 heeft nieuwe vragen opgeroepen over het destijds uitblijven van steun door de NAVO-luchtmacht.

Oud-voorzitter Bert Bakker van de parlementaire enquêtecommissie over Srebrenica wil nader onderzoek. Hij heeft dit tegen het onderzoeksprogramma Argos gezegd. Het document is in het bezit van Argos en persbureau ANP.

Het stuk uit juli 1995 geeft een overzicht van de gebeurtenissen, waarin ook wordt gerept over een belofte van de NAVO om geen luchtaanvallen uit te voeren. Dat is opmerkelijk omdat destijds in Nederland niets bekend zou zijn geweest over een dergelijke belofte.

Het kabinet rekende destijds op steun vanuit de lucht. Eerder deze week heeft ook toenmalig Defensieminister Joris Voorhoeve laten weten dat hij opheldering wil. Het NIOD zal het stuk ontvangen voor onderzoek, zo werd vrijdag bekend.

Geheime afspraak

Argos berichtte vorig jaar al over een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Die landen zouden kort voor de aanval op Srebrenica zijn overeengekomen geen luchtaanvallen meer uit te voeren, vanwege gegijzelde VN-militairen.

De precieze herkomst van het nieuwe document is onduidelijk. Het is verzonden vanuit Italië, waar Nederlandse F-16’s waren gestationeerd. De inhoud kan erop wijzen dat er toch meer bekend was binnen de Nederlandse defensieorganisatie.

Ook roept het de vraag op of de Serven hebben geweten dat zij vanuit de lucht geen gevaar hadden te duchten, voordat zij Srebrenica veroverden en uiteindelijk meer dan achtduizend moslimmannen vermoordden.

Precieze betekenis

Volgens oud-Kamerlid Bakker kan het gaan om belangrijke informatie. Het document is voor hem nieuw. "Het is een stuk dat in handen van de enquêtecommissie had moeten zijn", aldus Bakker. Oud-minister Voorhoeve noemt het intrigerend dat wordt gesproken over een NAVO-belofte over luchtsteun. "Dat is nooit aan Nederland gerapporteerd, nooit aan de politieke leiding en nooit aan het kabinet."

Voorhoeve wil dat het NIOD de herkomst en precieze betekenis onderzoekt. Het instituut heeft vorig jaar van het kabinet al opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de vermeende geheime NAVO-afspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie