WILLEMSTAD - De Nederlandse Antillen willen dat Nederland douaniers levert, met name voor de strijd tegen de drugssmokkel. De Antilliaanse minister De Lannooy van Financiën heeft dit verzoek tijdens haar werkbezoek eind augustus neergelegd in Den Haag, zo verklaarde ze woensdag in Willemstad.

Of Nederland gehoor geeft aan het verzoek is nog onduidelijk, zei staatssecretaris Wijn van Financiën, die op werkbezoek is op Curaçao. "Er zijn op organisatorisch niveau al Nederlanders werkzaam bij de douane. Maar of we ook douaniers beschikbaar kunnen stellen hangt van een aantal zaken af. We moeten eerst onderzoeken of het mogelijk is. Maar ik zeg daar nu nog niet teveel over", aldus Wijn.

Onderbezet

Het douanekorps op de Antillen is al lange tijd zwaar onderbezet. Van de driehonderd arbeidsplaatsen zijn er iets meer dan tweehonderd gevuld. Met name het speciale Hato-team op de gelijknamige luchthaven van Curaçao lijdt hieronder. Bovendien zijn vijf leden van dit speciale drugsopsporingsteam de laatste maanden gearresteerd op verdenking van het doorlaten van drugs tegen betaling. Daardoor is de druk op dit team nog verder toegenomen.

De Lannooy zou graag zien dat Nederlandse douaniers op Hato worden ingezet. Dit ook omdat deze douaniers ervaring hebben met de pre-clearance controles op Schiphol. "Een ander voordeel is dat er nieuw bloed in het team komt en kan er makkelijker gerouleerd worden als het team groter is. Zo bescherm je de leden van het team ook tegen de risico's van beïnvloeding en omkoping", aldus de bewindsvrouw.

Staatssecretaris Wijn

Wijn bezocht ook de werkruimte van het Hato-team op de luchthaven. "Het was goed om de feitelijke situatie te zien. Ik zie enerzijds ruimte voor verbetering, maar anderzijds zie ik ook dat criminelen altijd creatief zijn en nieuwe manieren zullen vinden om drugs te smokkelen." Wijn wilde niet zeggen op welke verbeteringen hij doelt. "Ik wil mensen niet op ideeën brengen."

"Mijn belangrijkste boodschap is dat de mensen op Hato duidelijk betrokken zijn en dat ze hun best doen in de strijd tegen de drugssmokkel. Het is goed om dat ervaren te hebben." Wijn bezoekt donderdag Aruba en vliegt vrijdag door naar Suriname.