DEN HAAG - De voormalige president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, heeft in de aanloop naar, ten tijde van de oorlog in Kosovo en tijdens de NAVO-bombardementen doelbewust Servische levens opgeofferd. Dat bleek woensdag uit de getuigenis van Ratomir Tanic voor de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Bij het beschrijven van het patroon dat gevolgd zou zijn in operaties tegen het Kosovo-bevrijdingsleger UÇK beschreef de getuige van de aanklagers hoe kleine aantallen burgerslachtoffers aan Servische zijde werden toegestaan om de spanningen te doen oplopen. Daarna zou keihard ingegrepen kunnen worden. De correcte manier was geweest, vroegtijdig gecontroleerd in te grijpen door mensen zonder gebruik van excessief geweld te arresteren, aldus Tanic.

De operaties tegen het UÇK vonden volgens Tanic voornamelijk plaats op instigatie van Milosevic trawanten Nikola Sainovic en Vlajko Stojiljkovic. Zij hadden, volgens de getuigenis, zitting in de door Milosevic in het leven geroepen staatscommissie voor Kosovo. Deze commissie zou hebben gefungeerd als een private directe bevelslijn tussen Milosevic en commandanten in het veld in Kosovo.

Strategie

Ten tijde van de NAVO-bombardementen op Servië bestond de voornaamste strategie van Milosevic uit "het zo lang mogelijk standhouden en door burgerslachtoffers en schade aan civiele doelen een soort morele overwinning te boeken", aldus de getuige op woensdag.

Daartoe werden burgers opzettelijk niet geëvacueerd uit gebouwen waarvan men van tevoren wist dat ze zouden worden aangevallen. Als voorbeeld noemde Tanic de aanval op het gebouw van de Servische staatstelevisie RTS. "Ze lieten de burgers daar expres achter."

Ook verhaalde Tanic over een telefoongesprek in het voorjaar van tussen Milosevic en Vuk Draskovic waarin de president verklaarde dat er vooralsnog geen staakt-het-vuren met de NAVO zou worden gesloten. "Joegoslavië heeft nog wat meer Servische slachtoffers nodig om te bewijzen dat de NAVO een criminele organisatie is", citeerde Tanic de voormalige Joegoslavische president.

Felle Milosevic

Aan het eind van de zittingsdag was het de beurt aan Milosevic om de getuige aan de tand te voelen. Op felle wijze probeerde hij de geloofwaardigheid van de getuige te ondermijnen. Milosevic trachtte, ondanks herhaaldelijk ingrijpen van de rechters, aan de hand van een krantenartikel aan te geven dat Tanic' partij helemaal niets wist van zijn werkzaamheden.

Ook verklaarde de voormalige Joegoslavische president dat de eerste Serviër die in zijn proces tegen hem getuigt een valse getuige was. Bovendien heeft Milosevic naar eigen zeggen nooit enig contact gehad met Tanic.

/DOSSIERMilosevic