DEN HAAG - Officier van justitie A. Nedervelt heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag drie jaar cel geëist tegen het voormalig hoofd beveiliging van het Koninklijk Huis. De 60-jarige E.E. uit Rijnsburg zou volgens justitie een schoonmaakster meerdere malen hebben verkrachten aangerand.

De medewerker van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) werd begin dit jaar aangehouden na een aangifte door het 45-jarige slachtoffer. Zij zou zowel in het kantoor van de beveiligingsdienst aan de Oranjestraat in Den Haag als bij haar thuis en in het Haagse Bos door de man zijn misbruikt. Het misbruik zou tussen september vorig jaar en februari 2002 hebben plaatsgevonden. E. ontkent de aantijgingen.

De verdachte was tot eind vorig jaar het hoofd van de afdeling koninklijke beveiliging van het KLPD. Na interne klachten over zijn functioneren, is hij eind vorig jaar met vervroegd pensioen gestuurd. In november kreeg hij in het bijzijn van prins Willem-Alexander nog een koninklijke onderscheiding.

Een strafverzwarende omstandigheid is volgens de officier van justitie dat E. misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Bovendien bleek uit afgeluisterde telefoongesprekken dat hij het politie-onderzoek heeft geprobeerd te sturen. Nedervelt eist naast de drie jaar gevangenisstraf, waarvan een voorwaardelijk, ook dat E. 20.000 euro betaalt als voorschot op een definitieve schadevergoeding.

/NIEUWSVoormalig hoofd beveiliging Koninklijk Huis gearresteerd