De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt de Nederlandse link van een Spaanse terroristische cel die begin deze week is opgepakt. Justitie in Spanje vermoedt dat deze groep een aanslag op het hooggerechtshof in Madrid voorbereidde. "Er is inderdaad sprake van een Nederlandse link", vertelt woordvoerder V. van Steen van de AIVD woensdag.

Hij zegt dat zijn dienst op dit moment nauw samenwerkt met de Spaanse autoriteiten. "Onder een van de arrestanten in Spanje is een man die in april 2003 in Geleen al is aangehouden op basis van AIVD-informatie. Hij zou zich bezighouden met vervalsing van paspoorten voor een terroristisch netwerk."

Uitgezet

De man is uiteindelijk niet in Nederland veroordeeld voor deze verdenking. Wel is hij uit het land gezet en naar Spanje gegaan, laat Van Steen weten.

Een andere verdachte die in Spanje in deze zaak is opgepakt, Abdol Ghaffer H., heeft een Nederlands paspoort, bevestigt Van Steen. Ook zijn gangen onderzoekt de AIVD momenteel in samenwerking met de Spaanse diensten.

Zwitserland

De vermoedelijke leider van de acht moslims die maandag en dinsdag in Spanje werden opgepakt, zit vast in een gevangenis in Zwitserland. Het Spaanse persbureau Europapress meldde dinsdag dat de 30-jarige Algerijn Mohammed Achraf contacten in onder meer Nederland en België had.

Volgens het Franse persbureau AFP gaat Zwitserland het meesterbrein uitleveren aan Madrid. AFP baseert zich op het ministerie van Justitie.

Onduidelijk

De vermoedelijke voorman van de Spaanse terroristische cel zou geld naar Nederland, België en Australië hebben gestuurd. Het is echter onduidelijk aan wie Achraf dat geld stuurde en met welk doel hij dat deed. Ook hiernaar doet de AIVD in samenwerking met de Spanjaarden onderzoek.

Een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM), dat strafrechterlijk onderzoek doet naar terrorisme, zegt dat de Spaanse autoriteiten ook contact met haar organisatie hebben gelegd.

Officieel

Een officieel rechtshulpverzoek aan Nederland is nog niet gedaan. Ze kon nog niet zeggen of de aanhoudingen in Spanje ook tot onderzoek van het landelijk parket gaan leiden.

Achraf is op verzoek van de Spaanse autoriteiten aangehouden. Hij zou banden hebben met de Algerijnse terreurbeweging Gewapende Islamitische Groep (GIA). In Spanje zat hij voor verscheidene vergrijpen vast. Hij kwam in 2002 op vrije voeten.