WASHINGTON - Hoewel in de rest van de Verenigde Staten een nijpend tekort heerst aan griepvaccins, kunnen leden en medewerkers van het Congres in Washington snel en gratis een prik krijgen, zelfs als ze jong en gezond zijn. Dat meldde dagblad The Washington Post woensdag.

Er is zelfs zo'n overschot aan griepvaccins op Capitol Hill, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zetelen, dat de arts van het Congres alle 535 volksvertegenwoordigers met klem heeft opgeroepen zich te laten inenten. Veel Congresleden hadden juist afgezien van een griepprik, na oproepen aan jonge en gezonde mensen om de weinige beschikbare vaccins te laten aan kwetsbare groepen, zoals ouderen, zuigelingen, chronisch zieken en zwangere vrouwen.

Bush

Deze oproep deed ook president George Bush tijdens het laatste televisiedebat voor de verkiezingen van 2 november. Zijn uitdager John Kerry greep het tekort aan griepvaccins in dat debat aan om nog maar eens te hameren op de puinhoop die de regering-Bush van de Amerikaanse gezondheidszorg zou hebben gemaakt.

De arts van het Congres liet via een woordvoerder weten dat Congresleden meer risico lopen omdat ze heel veel mensen de hand moeten schudden. Daarmee hebben zij niet alleen meer kans griep te krijgen, maar is de kans ook groter dat zij de ziekte verspreiden. Dat argument heeft ook de Republikeinse fractieleider in de Senaat, de hartchirurg Bill Frist, aangevoerd.

Regeringsbeleid

Niettemin staat de oproep van de arts haaks op het officiële Amerikaanse regeringsbeleid. Bovendien zijn het niet alleen de Congresleden die gratis een griepprik kunnen halen. De voorziening is beschikbaar voor iedereen die werkt op Capitol Hill, dus ook voor onder anderen veiligheidsbeambten, klusjesmannen, medewerkers van het restaurant en journalisten.

De afgelopen weken stonden in diverse Amerikaanse steden honderden mensen in de rij voor een griepprik. In de stad Bloomfield, in de staat New Jersey, besloot de gemeente maandag zelfs de beschikbare vaccins te verloten onder bejaarden om hun die marteling te besparen.

Het tekort aan griepvaccins is een gevolg van een productieverbod bij het Britse biotechnologieberdijf Chiron. Bij dat bedrijf werd bij controle begin deze maand vervuiling geconstateerd in het griepvaccin Fluvirine.