BRUSSEL - Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) gaat bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg een rechtszaak aanspannen tegen het Britse verbod op de vrije invoer van alcohol en tabak voor persoonlijk gebruik. De voltallige Europese Commissie heeft Bolkestein daarvoor woensdag groen licht gegeven, zo melden EU-bronnen.

Bolkestein vindt dat de regering-Blair in strijd met het vrije verkeer van goederen handelt. Zij doet dit door strenge limieten te stellen aan de hoeveelheid alcohol en tabak die Britse burgers van een reisje naar het continent mee naar huis mogen nemen.

Accijns

De accijns op bier, wijn en sigaretten ligt in Groot-Brittannië zoveel hoger dat het lucratief is daarvoor zogeheten 'booze-trips' te maken. In Calais zijn er zelfs speciale drank- en tabakssupermarkten die zich helemaal richten op Britse klanten.

De Britse douane is de afgelopen jaren streng opgetreden tegen burgers die grote partijen wijn, bier, gedestilleerd of tabakswaren in hun auto hebben. In enkele gevallen zijn zelfs auto's in beslag genomen en later verbeurd verklaard. Veelal neemt de douane ook alle goederen in beslag.

Streng

De Britse minister van Financiën Brown laat streng optreden, omdat hij vermoedt dat veel reizigers alcohol en tabak met een lichte winst doorverkopen. Daardoor is er volgens hem geen sprake meer van import voor persoonlijke consumptie, maar illegale handel, waarbij accijnzen worden ontdoken.

Bolkestein stelt echter dat er geen limiet mag zijn voor de hoeveelheid goederen die Britten vanuit een andere EU-lidstaat importeren, ook als zij deze meenemen voor anderen. De rechtszaak bij het EU-Hof kan jaren aanslepen. Als het Hof Bolkesteins Ierse opvolger McCreevy gelijk geeft, moet de regering-Blair de douane-acties stopzetten.