Sjiitische moslims in Irak zijn donderdagavond opnieuw getroffen door dodelijk geweld. Hierbij zijn tientallen mensen gedood.

In totaal zouden zeker 35 mensen zijn omgekomen en ongeveer zestig mensen gewond zijn geraakt, meldt AP op basis van Iraakse bronnen.

Een autobom ontplofte voor het mausoleum in Balad, 93 kilometer ten noorden van Bagdad, waarna meerdere schutters het vuur openden op sjiitische pelgrims die op bezoek waren vanwege het Suikerfeest.

De daders schoten om zich heen, waarna een van hen zichzelf opblies in de menigte. De ander zou zijn neergeschoten voordat hij hetzelfde kon doen.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bagdad

Afgelopen weekend werd een sjiitische wijk in Bagdad getroffen door veruit de dodelijkste aanslag die zich na de Amerikaans-Britse invasie van 2003 heeft voorgedaan.

Het dodental van die zelfmoordaanslag met een truck vol explosieven is inmiddels opgelopen tot 292, meldde het Iraakse ministerie van Volksgezondheid donderdag. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

De bom ging in Bagdad ging in de nacht van zaterdag op zondag even na middernacht af in het sjiitische gebied, waar veel mensen vanwege de ramadan na zonsondergang nog waren. 

Een tweede bom ging ook kort na middernacht af in de sjiitische buurt Sha'ab. De aanslag was een van de bloedigste in de Iraakse hoofdstad in meer dan tien jaar oorlog en opstand in Irak.