De VS en Rusland hebben woensdag geen overeenstemming kunnen sluiten over nieuwe samenwerking in Syrië. De presidenten Barack Obama en Vladimir Poetin belden woensdag met elkaar.

Het Kremlin meldde woensdag na het gesprek dat Rusland en de VS hun militaire operaties in Syrië beter op elkaar gaan afstemmen.

Poetin, die het initiatief had genomen voor het onderhoud, drong er volgens het Kremlin bij Obama op aan de "gematigde" Syrische oppositie duidelijker te onderscheiden van het Nusra-Front en andere "extremistische" groeperingen.

Rusland beschouwt het Nusra-Front, de Syrische tak van al-Qaeda, als een terreurgroep.

Steunpilaren

Rusland is een van de belangrijkste steunpilaren van de Syrische president Bashar al-Assad. De VS willen juist dat Assad het veld ruimt en steunen de oppositie. De beide grootmachten beloofden al meermalen nauwer te overleggen over hun ingrijpen in Syrië, maar daarvan kwam tot dusver weinig terecht.

Het Syrische leger heeft het woensdag afgekondigde driedaagse staakt-het-vuren hooguit enkele uren in acht genomen. De regeringstroepen sneden de enige verbindingsweg van de rebellen in de noordelijke Syrische stad Aleppo naar Turkije af.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten was het staakt-het-vuren een dekmantel voor dit offensief.

Aleppo

"Momenteel kan niemand Aleppo in of uit", zei Zakaria Malahifji van de rebellengroep Fastaqim. Volgens Malahifji werden de regeringstroepen door Iraniërs geholpen en kregen ze versterkingen aangevoerd vanuit het zuiden.

Aleppo, voor de burgeroorlog in maart 2011 uitbrak met meer dan 2 miljoen inwoners de grootste stad in Syrië, is al jaren in tweeën gedeeld. In de door de rebellen beheerste delen verblijven tussen de 250.000 en 300.000 mensen, zegt het Observatorium.