2016 duurt een seconde langer

Het jaar zal langer duren dan anders. Een seconde, om precies te zijn. Op 31 december wordt namelijk een schrikkelseconde toegevoegd. Dat moet voorkomen dat de klokken verkeerd lopen.

De seconde gaat in om 23:59:59 uur 'universele tijd'. De klok gaat dan eerst naar 23:59:60 en pas daarna naar middernacht. In Nederland is het dan een uur later en is het net 2017. Ook 2015 had een schrikkelseconde.

De extra seconde is omstreden, omdat sommige computersystemen er niet mee kunnen omgaan en daardoor vastlopen. Daardoor konden passagiers van luchtvaartmaatschappij Qantas in 2012 bijvoorbeeld niet meer inchecken.

De aarde draait in een dag om zijn as. Een seconde is een dag gedeeld door 86.400. Maar die oude formule loopt niet helemaal gelijk met de atoomklokken die tegenwoordig worden gebruikt. Een gemiddelde dag duurt 86.400,002 seconden. Dat komt neer op een seconde in anderhalf jaar tijd. Met een schrikkelseconde kan de aarde de atoomklok 'achterhalen'.

Een schrikkelseconde staat los van de schrikkeldag, hoewel het principe hetzelfde is. Een jaar is één omloop van de aarde rond de zon. Dat duurt niet precies 365 dagen, maar ongeveer zes uur langer. Daarom is er eens in de vier jaar een schrikkeldag.

Lees meer over:
Tip de redactie