Nigel Farage blijft in het Europees Parlement. Dat heeft de UKIP-politicus woensdag bekendgemaakt op een persconferentie in Straatsburg.

''Ik zal mijn taak hier volbrengen. Ik voel me vrijer en ga nog meer samenwerken met andere partijen om hen te helpen Europa te verlaten'', aldus het boegbeeld van de Britse brexitcampagne.

''De EU is aan het sterven. Ons vertrek is een baken van hoop voor andere bewegingen in Europa.''

De 52-jarige Farage kondigde maandag aan het leiderschap van de anti-EU-partij UKIP neer te leggen omdat hij zijn taak na het Britse referendum als volbracht ziet en zijn ''leven terug wil". 

Hij herhaalde woensdag zijn standpunt dat de voorwaarden van het huidige EU-lidmaatschap ''waardeloos’’ zijn. ''We hebben alleen maar besloten weer een normaal land te worden. Een opmerkelijk zege van de gewone mensen tegen het grootkapitaal.''

Video: Eerder maakte Farage bekend te stoppen als UKIP

Drama

Hij wil straks als Europarlementariër kunnen reageren als het Verenigd Koninkrijk het vertrek uit de EU officieel aankondigt en de onderhandelingen over de toekomstige relaties kunnen beginnen.

Een volgende periode na 2019 in het Europees Parlement is voor hem geen optie. ''Ik zal het theater en drama wel missen, het is fantastisch hier." Hij prees niet alleen zijn eurosceptische collega's. ''Ook aan de andere kant zijn er fatsoenlijke politici."

Farage werd in 1999 verkozen in het EU-parlement. Bij de Europese verkiezingen in 2014 won UKIP 24 van de 73 Britse zetels.