De waterschade in het zuiden van Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot een miljard euro. Daarvan zou de helft directe schade en de andere helft gevolgschade betreffen. 

Dat is de conclusie bij de petitie die gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) van de provincie Limburg dinsdag aanbood aan de Tweede Kamer.

Verschillende organisaties en lokale besturen willen dat Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant als rampgebied worden aangemerkt.

Op die manier wordt het makkelijker voor gedupeerden om schade vergoed te krijgen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder al weten daar niets voor te voelen, omdat mensen zich tegen waterschade konden verzekeren.

Volgens Van den Broeck is alleen regenschade te verzekeren. Dat geldt niet voor al het overvloedige water wat na de regenval weer omhoog komt en dan pas schade veroorzaakt.

Rampen

De ChristenUnie wil dat de getroffen tuinders een beroep moeten kunnen doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen.

Daarmee kunnen ondernemers een beroep doen op overheidsgeld wanneer zij getroffen zijn door overstromingen, aardbevingen of andere rampen en zware ongevallen. Hier kan alleen in uitzonderlijke gevallen gebruik van worden gemaakt. 

De partij noemt een verzekering om je tegen noodweer van deze omvang in te dekken te duur voor de ondernemers.

Werktijdverkorting 

Voor het weekend maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bekend dat getroffen ondernemers door het noodweer gebruik kunnen maken van werktijdverkorting. Volgens Asscher is er sprake van een buitengewone omstandigheid die niets met ondernemingsrisico's heeft te maken.

Bij werktijdverkorting mogen bedrijven onder bijzondere omstandigheden de werktijd van personeel verkorten. De minder gewerkte uren worden financieel door de overheid gecompenseerd.

Volgens de ChristenUnie is dit echter onvoldoende omdat hiermee alleen de kosten voor personeel worden vergoed.

Compilatie: Veel schade in zuiden door noodweer
Compilatie: Veel schade in zuiden door noodweer